AMSTERDAM - Amateurvoetballer Silvester M. (33) moet 3 jaar de cel in voor de fatale trap die hij in Amsterdam uitdeelde aan een 77-jarige supporter. 

De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat hij de toeschouwer van de tegenpartij met gestrekt been hard tegen de borstkas heeft getrapt, waardoor die zo ernstig gewond raakte dat hij een maand later overleed.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder 4 jaar cel wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Justitie verdacht hem aanvankelijk van doodslag, maar zag daar later toch geen bewijs voor. De rechtbank kwam tot hetzelfde oordeel.

Waarschuwing

Advocaat Bram Moszkowicz wilde dat zijn cliënt een celstraf gelijk aan de duur van zijn voorarrest kreeg, maar dat vond de rechtbank niet passend bij de ernst van het misdrijf.

''Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een daad van grof en excessief geweld tegen het nietsvermoedend slachtoffer'', luidde het vonnis.

Bovendien veroorzaakt geweld tijdens sportwedstrijden veel beroering, aldus de rechter. De straf geldt dan ook eveneens als waarschuwing voor anderen.

Rode kaart

M., die speelde voor de Amsterdamse club Sporting Noord, ging door het lint toen hij een rode kaart kreeg tijdens een voetbalwedstrijd en de supporter van tegenpartij OSV zich hierover instemmend uitliet vanaf de zijlijn.

De toeschouwer kreeg een schop tegen het bovenlichaam en overleed uiteindelijk aan de complicaties die hij daaraan overhield.

Rustig

De voetballer heeft altijd verklaard dat hij de man nooit wilde doden en heeft vanaf het begin zijn spijt betuigd. Hij stond erom bekend dat hij zijn teamleden altijd kalmeerde. Getuigen omschreven hem als een rustige jongen van wie je dit niet zou verwachten.

De rechtbank heeft dit meegewogen in het vonnis. Naast de celstraf moet M. de nabestaanden een schadevergoeding betalen.