AMSTERDAM - Een Ier die is veroordeeld voor verkrachting en poging tot moord en ervan wordt verdacht een seriemoordenaar te zijn, blijkt in Amsterdam te wonen en te werken.

Het gaat om Larry Murphy, die in 2010 werd vrijgelaten na 10 jaar gevangenisstraf. Hij werd door een Iers televisiestation onder meer gefilmd terwijl hij samen met een vriend op straat in Amsterdam met een vrouw sprak bij een bushalte.

De 46-jarige Murphy werd veroordeeld voor het verkrachten van een vrouw in het Ierse Carlow. Hij had de vrouw nadat hij haar had verkracht vastgebonden in de kofferbak van zijn auto gestopt en was waarschijnlijk van plan om haar om het leven te brengen toen hij werd verrast door twee jagers, meldt The Independent.

De Amsterdamse politie is volgens de krant door Europol gewaarschuwd voor Murphy, die wordt gekenmerkt als een 'gevaarlijk persoon' die continu in de gaten gehouden moet worden. 

Murphy is door de Ierse politie lang gezien als hoofdverdachte in de Ierse verdwijningszaak van de vrouwen Annie McCarrick, Jo Jo Dullard en Deirdre Jacobs. Dit onderzoek is inmiddels gesloten.

Lastig

"Het verleden van de Larry Murphy is bij ons bekend", zegt een woordvoerster van de Amsterdamse politie. "Hij wordt op dit moment echter nergens van verdacht, dus er is geen wettelijke grond om hem te volgen."

Het verhaal dat Murphy in Amsterdam gevestigd is, was woensdag voorpaginanieuws in Ierland. Hij staat in zijn geboorteland bekend als 'sex-predator', die makkelijk in herhaling zou kunnen vallen.

"Dat maakt het wel lastig", bekend de politiewoordvoerster. "Het is wel duidelijk dat deze man aardig wat op zijn kerfstok heeft. Maar hij heeft zijn straf uitgezeten en is nu een vrij man." 

Internationale waarschuwing

De Ierse politie deed voor het eerst een internationale waarschuwing uitgaan voor Murphy toen hij na het uitzitten van zijn gevangenisstraf in augustus 2010 Ierland verliet.

Er zijn foto's van de Ier verspreid bij Europol en Interpol. Hij staat gesignaleerd, waardoor bij grenscontroles voor grensbewakers direct duidelijk is dat het een potentieel gevaarlijk persoon betreft.

Bekijk video: