DEN HAAG - Een poging om de dyslectische broers Enrique (15) en Hugo (13) uit Vijfhuizen op een school te plaatsen, is wederom mislukt.

De jongens zijn begin november niet teruggekeerd van hun zeilreis voor een gesprek op de school waar ze terechtkonden.

Een woordvoerster van het ministerie van Onderwijs bevestigde donderdag een bericht uit het AD hierover.

De school zou een team hulpverleners hebben ingeschakeld om de achterstanden van de jongens weg te kunnen werken en kon onderwijs op maat bieden. Het kennismakingsgesprek was nodig om te bepalen welke hulp de jongens precies nodig hebben.

''Deze school stond helemaal klaar voor de jongens. Als je die kans niet grijpt, dan houdt het op’’, aldus de woordvoerster.

Nu het aanbod van de school is verlopen, stopt het ministerie met bemiddelen. ''Het is triest voor deze jongens, maar het is nu echt aan de rechter’’, vindt de zegsvrouw.

Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming wil dat de jongens een gezinsvoogd krijgen. Die moet dan het ouderlijk gezag deels overnemen en een school zoeken. De rechter bepaalde vlak voor het vertrek van de jongens in augustus dat een voogd niet nodig is, maar besloot wel begin december verder te kijken.

Enrique en Hugo zijn volgens hun ouders zeer dyslectisch en hoogbegaafd. Daarom hebben ze extra aandacht nodig op school. Al meer dan een jaar kunnen ze niet meer op hun eigen school terecht omdat die ze niet de juiste hulp kon bieden.

Het gezin, hun advocaat en het ministerie probeerden een nieuwe school te vinden, maar tot nog toe liepen alle pogingen spaak.

Zeilreis

De jongens zijn nu op zeilreis om aandacht te vragen voor ‘thuiszitters’. Ze varen onder meer langs België, Groot-Brittannië en Spanje. Hun vader vaart in een aparte boot achter de jongens aan om de veiligheid te garanderen.