AMSTERDAM - Minimaal 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die bivakkeren in het tentenkamp in Amsterdam Osdorp verlaten het terrein voordat het ontruimd wordt.

Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag gezegd na overleg met de advocaten van de betogers.

Nadat de rechter woensdag besloot dat het tentenkamp aan de Notweg vrijdag moet worden ontruimd, heeft de gemeente op het kamp geïnventariseerd wie interesse heeft in de zogeheten 'bad-bed-brood'-opvang die burgemeester Eberhard van der Laan binnen en buiten de hoofdstad heeft geregeld.

Van der Laan heeft de asielzoekers voor dertig dagen alternatieve opvang aangeboden om bij te komen van hun tijd in de tenten. Ze hoeven in die maand niet mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst.

Amsterdam is erg blij dat de animo voor het aanbod zo groot is en al 64 mensen meewerken aan een vrijwillig vertrek, liet de woordvoerder weten. Dinsdag vertrokken al negen demonstranten naar een asiezoekerscentrum.

Afwachten

De gemeente verwacht dat nog meer mensen de aangekondigde ontruiming niet zullen afwachten. Donderdag zullen tolken in het tentenkamp brieven van de gemeente in meerdere talen toelichten om nog meer mensen te interesseren voor de alternatieve opvang.

Demonstranten die de ontruiming op vrijdag toch afwachten, worden door de politie gearresteerd. Zij belanden in vreemdelingendetentie.

Niet zorgvuldig

Marjan Sax van Vrouwen Tegen Uitzetting heeft namens alle bewoners van het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp een boodschap voor Nederlanders die vinden dat de uitgeprocedeerde asielzoekers nu het land uit moeten. ''Tegenstanders denken dat deze mensen een zorgvuldige procedure hebben gehad, maar dat is helemaal niet waar'', betoogt de hulpverleenster tussen de tenten.

''Vluchtelingen die asiel aanvragen worden bij het eerste verhoor door de IND niet zorgvuldig gehoord. Alle gesprekken zijn erop gericht om mensen op een leugen te betrappen om vervolgens hun asielaanvraag te kunnen afwijzen'', zegt Sax.

Inhoudelijk

''Er wordt niet inhoudelijk gekeken naar de reden waarom mensen gevlucht zijn. Het hele beleid is erop gericht om aanvragen af te wijzen'', zo verwoordt Sax de onvrede onder de demonstranten. ''Ze voelen zich niet op de goede manier gehoord en konden hun verhaal niet doen. Ze vinden dat hun asielaanvraag onterecht is afgewezen.''

Sax wil ook aandacht vragen voor vrouwelijke vluchtelingen in het bijzonder. Zij verdienen een andere aanpak, vindt de actievoerster. ''Vrouwen vluchten om dezelfde oorlog in hun thuisland, maar zijn ook vaak slachtoffer van seksueel geweld. Daar durven ze niet over te praten tegen de IND, uit schaamte.''

Trauma

''Ze hebben diep van binnen een trauma en in Nederland wordt van hen verwacht dat ze dat binnen 48 uur op tafel leggen in hun asielaanvraag. Er wordt in de procedure helemaal geen rekening gehouden met deze groep vrouwen. Vaak rust er een taboe op dit onderwerp in hun eigen gemeenschap en vinden ze het moeilijk dit aan de orde te stellen. Bovendien zijn ze verstoten uit hun eigen familie en kunnen ze ook echt niet terug.''

Vrouwen Tegen Uitzetting is een van de organisaties die de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp bijstaan.