AMSTERDAM - Volkskrantcolumnist en programmamaker Pieter Hilhorst is woensdag benoemd tot wethouder in Amsterdam. 

Hilhorst volgt namens de PvdA Lodewijk Asscher (foto) op, die begin deze maand aantrad als vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte 2.

Fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Frank de Wolf liet eerder weten veel vertrouwen te hebben in de 46-jarige Hilhorst, die bestuurlijke ervaring ontbeert. "Er komt veel op ons af, maar het regeerakkoord biedt ook kansen die Pieter Hilhorst met beide handen aan wil pakken."

"In mijn nieuwe rol zal ik vast en zeker fouten maken", zei Hilhorst woensdag tijdens de hoorzitting in de gemeenteraad voorafgaand aan zijn benoeming. "Maar ik beloof u dat ik van mijn fouten zal leren."

Geen locoburgemeester

Asscher beheerde voor zijn overstap naar Den Haag de portefeuilles financiën, jeugdzaken, onderwijs en het wallenproject 1012. Hilhorst gaat zich in ieder geval bezighouden met financiën, jeugdzaken en onderwijs. Hilhorst neemt niet de post van locoburgemeester over van Asscher.

Hilhorst schreef in zijn laatste column voor de Volkskrant dat hij zou stoppen met het schrijven van columns als hij daadwerkelijk wethouder zou worden. Eerder werden stadsdeelvoorzitter in West Martien Kuitenbrouwer en Kamerlid Ahmed Marcouch als mogelijke opvolgers genoemd.