AMSTERDAM - Voormalig Transavia-piloot Julio Poch wil uren de tijd nemen voor de verklaring die hij wil afleggen in zijn proces, dat woensdag in Argentinië van start gaat.  

Pochs Argentijnse advocaat Gerardo Ibaëez vraagt zich af of de zes uur, die een zittingsdag duurt, genoeg zijn. Het is nog onduidelijk wanneer Poch zijn verklaring mag afleggen.

Woensdag om 14.00 uur Nederlandse tijd begint in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires het megaproces, waarbij in totaal 68 verdachten terechtstaan. Zij worden in 789 zaken vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983).

Het overgrote deel van de misdaden zou gepleegd zijn in het opleidingsinstituut van de marine ESMA. In dat ESMA, dat diende als clandestien detentiecentrum, werden gevangenen gemarteld.

Aanwezigheidsplicht

Voor het eerst staan zes piloten terecht voor de zogenaamde Vluchten des Doods, waarbij tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen boven zee werden gegooid. De 60-jarige Poch is een van de verdachte vliegers.

De eerste procesdagen worden besteed aan het voorlezen van de aanklachten tegen de verdachten. Daarvoor geldt een aanwezigheidsplicht. Daarna kunnen de verdachten die dat willen een verklaring afleggen. Het kan nog wel enkele weken duren voordat Poch zijn verklaring kan afleggen. "Hij wil dit erg graag", zegt Ibaëez.

Poch hoopt onder meer door het aanhalen van dagboekfragmenten de rechters duidelijk te maken dat hij onschuldig is.

Laatste vlucht

Poch werd in september 2009 na zijn laatste vlucht voor Transavia in Spanje opgepakt en later uitgeleverd aan Argentinië. Dit naar aanleiding van belastende verklaringen die collega-piloten hadden afgelegd voor het Nederlandse openbaar ministerie. Zij stellen dat Poch tijdens een diner in Bali in 2003 heeft verklaard persoonlijk te hebben deelgenomen aan de Vluchten des Doods.

Het proces werd al tweemaal uitgesteld. De laatste keer was in oktober toen op stel en sprong de hoofdaanklager werd vervangen. Ibaëez zegt hierover: "Hij heeft erg weinig tijd gehad om zich goed voor te bereiden. Maar toch heb ik vertrouwen in hem". Het kan, door de omvang van het strafproces, nog jaren duren voordat Poch's zaak aan de beurt is.

Poch moet zijn zaak waarschijnlijk in de gevangenis Marcos Paz, waar hij vastzit, afwachten. Ibaëez en Pochs Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops willen echter aan de rechtbank vragen of hij zijn zaak in vrijheid mag afwachten.