DEN HAAG - Medewerkers van gevangenissen in Groningen, Drenthe en Friesland hebben woensdag bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag geprotesteerd tegen plannen om de gevangenissen in het noorden van het land te sluiten.

Ook bij de poort van gevangenissen in Ter Apel en Veenhuizen hielden personeelsleden een protestactie.

Ze maken zich grote zorgen over de uitgelekte bezuinigingsplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. \

Hij zou 11 van de 29 gevangenissen willen sluiten, met name in Groningen, Drenthe en Zeeland, en de rest willen concentreren in en rond de Randstad. Daardoor zouden ongeveer 700 banen verdwijnen.

Den Haag

Ongeveer 100 personeelsleden van gevangenissen reisden af naar Den Haag, omdat de Kamer daar woensdag spreekt over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.Teeven liet de Kamer per brief nog eens weten dat er nog geen enkel besluit is, maar dat de omvang van de bezuinigingen zo groot is ''dat het niet te vermijden is dat er inrichtingen moeten worden gesloten.''

De medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kunnen er van op aan dat hij zal trachten de gevolgen voor het personeel zoveel mogelijk te beperken, schrijft hij. ''Helaas kan ik daarbij voor het personeel pijnlijke maatregelen niet uitsluiten.'' Wel zal ook de werkgelegenheidssituatie in alle landsdelen worden betrokken bij het maken van de plannen.