AMSTERDAM - Dertien patiënten hebben in het Medisch Spectrum Twente (MST) mogelijk een onnodige hersenoperatie ondergaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Twentse ziekenhuis. Externe onderzoekers gaan de dertien gevallen verder bekijken.

De patiënten zouden doorverwezen zijn door de omstreden voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur. Het ziekenhuis heeft de betrokken patiënten ingelicht.

Letselschadespecialist Yme Drost doet aangifte tegen het MST wegens hun mogelijke betrokkenheid bij de mogelijk gepleegde strafbare feiten van Jansen Steur.

Het MST zegt dat één chirurg voorlopig zijn werk niet meer uitoefent. Volgens Drost waren er echter twee chirurgen betrokken bij de operaties. Drost doet aangifte namens drie mensen die hij vertegenwoordigt en die een hersenoperatie ondergingen.

Aanwijzingen

In totaal onderzocht het ziekenhuis 120 operaties. Bij dertien daarvan zijn er aanwijzingen dat deze mogelijk ten onrechte werden uitgevoerd. Die operaties zijn bijna allemaal uitgevoerd door een chirurg tussen 1996 en 2003, na verwijzing door Jansen Steur.

Onder de dertien zijn vijf gevallen waarvan na de operatie is vast komen te staan dat de diagnose van de oud-neuroloog niet klopte. Bij drie jonge mensen met beginnende dementie werd een hersenbiopsie uitgevoerd. Die procedure is ongebruikelijk. Bij de overige vijf zijn andere operaties uitgevoerd op basis van ongebruikelijke redenen.

Rechtszaak

Woensdag begint de rechtszaak tegen Jansen Steur. Hij staat terecht omdat hij in het MST foute diagnoses zou hebben gesteld waardoor patiënten ernstige schade is toegebracht. De ex-arts vertelde patiënten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of alzheimer hadden terwijl dat niet zo was.

Het onderzoek staat los van de rechtszaak. Het ziekenhuis laat de onderzoeksresultaten extern toetsen. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.