AMSTERDAM - De herfst van 2012 was er een met vrij veel zonuren. Hoewel het de laatste twee maanden vaak grijs was, komt het aantal zonuren op gemiddeld 349 uur uit. 

Dat meldt Weeronline.nl dinsdag. Normaal wordt er gemiddeld 320 uur zon gemeten in de meteorologische herfst, van 1 september tot 1 december.

De vele zonuren zijn vooral te danken aan het warme nazomerweer aan het begin van de meteorologische herfst. De gemiddelde herfsttemperatuur valt echter iets lager uit dan normaal.

In De Bilt werd het gemiddeld 10,5 graden, tegen 10,6 graden normaal. Op 22 oktober werd wel een warmterecord genoteerd met 22 graden.

Ook droger

Behalve zonniger was de herfst, die zaterdag bij het begin van december eindigt, ook iets droger dan normaal. Gemiddeld valt er 243 millimeter neerslag, dit jaar ruim 221 millimeter. Vooral de eerste helft van oktober was erg nat.

De herfst kende twee stormen. Eind september was er sprake van een zuidwesterstorm langs de kust met windkracht 10 en zeer zware windstoten. Zondag trok opnieuw een storm over de Noordzee.

De maand november kende volgens het weerbureau vele gezichten. De maand startte vrij nat terwijl daarna een periode met rustig weer volgde. De gemiddelde temperatuur komt uit op zo'n 6,8 graden, iets hoger dan normaal. Met het naderen van december worden geleidelijk meer winterse temperaturen verwacht.