AMSTERDAM - Het OM heeft dinsdagmiddag 18 jaar celstraf geëist tegen de 20-jarige Soufiane B. die onder meer wordt verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund.

De strafeis van de officier van justitie kwam op de tweede zittingsdag van de zaak-Hund aan de orde. 's Ochtends hadden vier nabestaanden van het slachtoffer slachtofferverklaringen voorgelezen.

De juwelierszaak in Amsterdam-West werd op 7 oktober 2010 overvallen. Fred Hund (66) werd voor zijn zaak dodelijk getroffen door een kogel in zijn buik. B. zou een van de twee daders zijn, de tweede is nog spoorloos.

Het maakt volgens justitie niet uit dat het niet duidelijk is wie van de twee de schutter was, omdat ze samen fysiek geweld gebruikten tijdens de overval. Ook gingen ze samen met een geladen vuurwapen op pad.

Bruut

De aanklager rekent het B. zeer zwaar aan dat hij na de brute overval op Hund gewoon doorging met het organiseren van overvallen buiten Amsterdam, totdat hij tegen de lamp liep. Daarom heeft justitie de gebruikelijke strafmaat voor moord in deze zaak verhoogd met 3 jaar.

Volgens de officier van justitie is Hund 'in koelen bloede doodgeschoten' en waren de daders uit dezelfde buurt slechts uit op geldelijk gewin. B. beroept zich op zijn zwijgrecht en dat maakt het volgens de aanklager nog zwaarder voor de nabestaanden.

Justitie schetste dinsdag een beeld van een goed voorbereide overvaller. Zo zou B. in totaal 78 websites van juweliers hebben bezocht om zijn doelwitten zorgvuldig uit te kunnen kiezen. Een aantal zaken bezocht hij vooraf met anderen om de omgeving en de vluchtroutes te verkennen. ''B. was geen meeloper, maar de organisator", zei de officier van justitie.

Tijdens de overval op Hund bleef een sportschoen achter in de winkel, samen met een boodschappentas. Op zowel de schoen als de tas is DNA-materiaal van B. aangetroffen.

De advocaat van B. houdt donderdag zijn pleidooi.