LELYSTAD - Een man die tientallen seniorenwoningen binnendrong met de smoes dat zijn salamander was ontsnapt, moet van de aanklager maar liefst 6 jaar de cel in.

Met die eis kwam het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bij de rechtbank in Lelystad.

De 40-jarige Rotterdammer Anielkoemar S., alias de 'salamanderman', ging er vandoor met de portemonnees van zijn slachtoffers. In 4 maanden tijd stal hij uit zeker 27 en mogelijk 43 woningen.

Nadat de slachtoffers hem binnen lieten om zijn 'huisdier' te zoeken, doorzocht hij de woning. Hoewel het OM hem voor 27 diefstallen vervolgt, bestaat het vermoeden dat hij tussen december vorig jaar en april zeker 43 keer toesloeg. Hij was actief in onder meer Emmeloord, Middelburg, Assen en Vlaardingen.

Koffie

Niet alle pogingen van de 'salamanderman' slaagden. Zo vertelde hij de rechtbank hoe hij bij een bejaarde vrouw koffie aangeboden kreeg terwijl hij haar portefeuille al in zijn achterzak had.

''Die oude vrouw deed haar verhaal. Ze kreeg nooit bezoek, niks. Het enige dat ik kon doen was die portemonnee terugleggen en weggaan." De man koos altijd bejaarden uit, omdat zij volgens hem veel sneller mensen binnenlaten.