ARNHEM - Twee minderjarige verdachten in de zaak van de zogenoemde Facebookmoord zijn in hoger beroep gegaan tegen hun veroordeling.

De rechtbank in Arnhem legde de twee begin deze maand 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs op voor het uitlokken van de moord op de 15-jarige Joyce 'Winsie' Hau uit Arnhem.

Het OM stelde maandag ook hoger beroep in tegen de uitspraak. Justitie had tegen het 16-jarige meisje en de toen 17-jarige jongen 5 jaar cel en tbs geëist.

De 16-jarige hartsvriendin van het slachtoffer stookte haar toen 17-jarige vriendje op om Winsie Hau iets aan te doen, nadat deze over haar zou hebben geroddeld op Facebook. Het vriendje huurde een toen 14-jarige jongen in, die de Arnhemse neerstak in de hal van haar ouderlijk huis. Deze jongen is veroordeeld tot 1 jaar cel en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

Ernstig

De rechtbank was het met het OM eens dat de zaak zo ernstig is dat de hartsvriendin en haar vriendje volgens het volwassenenrecht veroordeeld zouden moeten worden. Maar omdat ze ook snel behandeling nodig hebben, koos de rechtbank toch voor een jeugdveroordeling.

De vader van het slachtoffer zei dinsdag in dagblad De Gelderlander dat hij hoopt dat de twee van het gerechtshof een zwaardere straf krijgen. Hij vindt de straf van de rechtbank ''onverantwoord.''