DEN HAAG - Voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm krijgt de Prins Mauritsmedaille.

Hij krijgt de onderscheiding voor de ''loffelijke daden die hebben bijgedragen aan het vergroten van het aanzien van de krijgsmacht.'' Dat meldde het ministerie van Defensie dinsdag.

De medaille wordt toegekend door de Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger. Eerder kreeg het Korps Commandotroepen al eens de Prins Mauritsmedaille.

Prins Bernhard en het Nederlands-Belgisch VN-transportbataljon dat in de jaren 90 in Bosnië diende, mochten de onderscheiding ook al eens aannemen.

Zoon

Van Uhm werkte van 1972 tot juni dit jaar voor de krijgsmacht. Sinds 2008 was hij commandant der strijdkrachten, de hoogste militair van Nederland. Kort nadat Van Uhm die functie had gekregen, sneuvelde zijn zoon in Afghanistan.

Zijn periode als hoogste militair was mede daardoor niet de eindsprint van zijn carrière, maar ''meer een hindernisbaan'', zei Van Uhm bij zijn vertrek.

Van Uhm trok eind 2011 ook nog aardig wat aandacht, toen hij een toespraak gaf met een geweer in de hand. Hij illustreerde daarmee dat het leger nodig is om de vrede te bewaren. Ook reflecteerde hij op zijn keus voor de krijgsmacht.

Van Uhm is opgevolgd door Tom Middendorp.