
Minder aangiften voor tanken zonder betalen
Dat blijkt uit cijfers die NU.nl bij het OM heeft opgevraagd.
BETA, de belangenvereniging voor tankstations, bevestigt de daling, maar geeft aan dat de cijfers niet het volledige beeld schetsen.
Volgens BETA is de daling te verklaren door onduidelijkheid waar de aangifte moet worden gedaan. "Tot vorig jaar was dat duidelijk, maar halverwege het jaar is er discussie ontstaan. Moet de aangifte bij politie of OM worden gedaan? Die onzekerheid kan op pomphouders zijn overgeslagen", aldus de woordvoerder.
De onduidelijkheid over de plek van aangifte wordt volgens het OM volgend jaar opgelost. Dan wordt het aangifteloket definitief aan de politie overgedragen.
Minder aangiften
Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Openbaar Ministerie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Automobilisten die tanken zonder te betalen slaan steeds vaker hun slag op provinciale en lokale wegen. Sinds 2011 is het verschil tussen tussen rijkswegen en overige wegen toegenomen. Bijna 60 procent van alle aangiften komt momenteel van pomphouders aan niet-rijkswegen.
Sinds de registratie van aangiftecijfers in 2005 begon, is het verschil niet zo groot geweest. Het OM en de belangenvereniging hebben hier geen duidelijke verklaring voor.
Aangiften
Vorig jaar werden 10.375 aangiften gedaan bij het OM. Dat komt neer op gemiddeld 865 aangiften per maand. Alleen 2008 overtreft dat jaar met 11.667 aangiften, zo’n 972 aangiften per maand.
In 2012 zijn over de eerste negen maanden gemiddeld 690 aangiften gedaan.
Schade
De financiële schade voor pomphouders was in 2011 de hoogste tot nu toe gemeten. Van de 662.936,50 euro die van pomphouders werd gestolen, was het merendeel in benzine, namelijk 487.367,37 euro.
De gemiddelde schade per aangifte was vorig jaar 63,90 euro. Dit jaar lijkt dat bedrag iets hoger te worden, namelijk 67,17 euro.
Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Openbaar Ministerie. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen
Sinds de registratie van deze aangiftecijfers in 2005 begon, heeft één tankstation al ruim 2000 aangiften gedaan. Het gaat om de BP Honswijck. Het totale schadebedrag betreft hier 118.910,69 euro.
PB Tank Collect, het grootste incassobureau op dit gebied, wil geen cijfers geven over het bedrag dat wordt teruggevorderd.
"Maar we hebben sinds 2004 ruim 150.000 gevallen behandeld. Daar zitten ook zaken bij waar geen aangifte van is gedaan." Pomphouders kunnen zonder tussenkomst van justitie een incassobureau inschakelen. Straffen voor daders verschillen van taakstraffen en boetes tot hechtenis voor veelplegers.
Maatregelen
Volgens de BETA-woordvoerder is het de laatste jaren eenvoudiger geworden om daders te achterhalen. "Pomphouders verminderen vooral het gevoel dat je er zomaar mee weg kunt komen."
Op risicotijdstippen worden bijvoorbeeld de buitenste pompstations afgezet. "Daders zoeken namelijk naar pompstations waar je snel kunt wegrijden."