AMSTERDAM - Bij een huiszoeking is de politie onlangs op eenzelfde soort explosief materiaal gestuit dat is gebruikt bij de zeer gewelddadige overval op het Brinksfiliaal in Amsterdam-Zuidoost.

De springstof (pentriet) lag in de woning van de ex-vriendin van een 34-jarige Amsterdammer, die was gepakt in een andere zaak en de broer is van een verdachte die eerder is aangehouden in de Brinkszaak.

Momenteel onderzoekt het Openbaar Ministerie (OM) of de aangetroffen explosieven uit dezelfde voorraad komen als die bij de overval werden gebruikt. De man is op 15 november gearresteerd voor een drugsdelict.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam beslist maandagmiddag of hij langer vast blijft zitten. De verdachte zit in beperkingen, waardoor hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.

Automatische wapens

Bij de overval in juni vorig jaar werd 12 miljoen euro buitgemaakt. De overvallers gebruikten explosieven en schoten tijdens hun vlucht met automatische wapens op de politie.

Een van de twee vluchtauto's crashte op de A2 en vloog in brand waardoor een deel van de buit in vlammen opging. Het restant van circa 5,5 miljoen is nog zoek.

De politie pakte al eerder twee mannen op in verband met de overval, maar moest hen weer op vrije voeten stellen wegens gebrek aan bewijs. Ze blijven wel verdachte.