ROTTERDAM - Het in opspraak geraakte tankopslagbedrijf Odfjell in het Rotterdamse Botlek-gebied moet zich voor de rechter verantwoorden.

Justitie vervolgt de onderneming die met gevaarlijke stoffen werkt, omdat de veiligheidsregels onvoldoende zijn nageleefd, zo maakte ze maandag bekend.

Volgende week donderdag is een eerste regiezitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Volgens justitie werkten bij het bedrijf brandblussers niet goed en werden werknemers blootgesteld aan te hoge concentraties van de kankerverwekkende stof benzeen.

Daarnaast werden procedures voor het overpompen van gevaarlijke stoffen niet gevolgd waardoor er een explosieve situatie in een tank ontstond, aldus justitie. Zelfs na het afgaan van het alarm wegens lekkage volgden geen controles. Bovendien werden incidenten niet gemeld bij de autoriteiten, zo is verder het verwijt.

Productie

Odfjell heeft in juli een groot deel van de productie stilgelegd wegens de problemen. Daardoor komen 189 functies te vervallen. Op 100 nieuwe functies kan intern worden gesolliciteerd, waardoor per saldo 90 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Het tankopslagbedrijf lag geregeld in de clinch met inspectiediensten en kreeg al verschillende dwangsommen opgelegd.

Het bedrijf wil op de vervolging niet reageren ''zo lang de zaak onder de rechter is'', aldus een woordvoerder maandag.