DEN HAAG - De 17-jarige Rishi Chandrikasing die zaterdag door een agent op station Hollands Spoor in Den Haag werd doodgeschoten, had geen wapen bij zich. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht, meldt het Openbaar Ministerie maandag. Het OM kondigt aan na afronding van het onderzoek naar deze zaak te beoordelen of de agent heeft gehandeld volgens de geldende instructies.

Volgens justitie kreeg de politie zaterdagochtend de melding dat de jongen iemand had bedreigd en dat hij een vuurwapen bij zich zou hebben. Toen de politie hem aansprak, voldeed de 17-jarige niet aan de instructies. Daarna heeft een politieman een schot gelost.

Aanvullend onderzoek

Er wordt maandag nog aanvullend onderzoek op het treinstation gedaan. Het onderzoek is nog in volle gang en daarom zegt het OM terughoudend in de berichtgeving te zijn. Toch realiseert justitie zich het ''zwaarwegende maatschappelijke belang'' om in deze zaak het publiek te informeren.

Het OM laat weten dat de Rijksrecherche verschillende getuigen en de drie bij het schietincident betrokken politiemensen heeft ondervraagd.

Ook zijn er beelden veiliggesteld en is er sectie op het lichaam van de jongen verricht. Verder wordt onderzoek gedaan naar de baan die de politiekogel heeft afgelegd. Op de vraag of die is afgeketst, antwoordt een woordvoerster van het OM dat nu nog met alle scenario's rekening wordt gehouden. ''We sluiten nog niets uit.''

Impact

De politie meldt dat in samenspraak met de bureauleiding waar de politieagent werkt en hemzelf de komende dagen wordt bepaald hoe en in welke mate hij zijn werk kan hervatten.

''Natuurlijk is de impact bij de familie het grootst. Maar ook in het korps, aan het bureau en bij de betrokken agenten is deze voelbaar.'' 

Gedenkplek

Voor de tiener is een gedenkplek ingericht op zijn school. Dat meldt Omroep West.

De jongen zat in het eerste jaar van de opleiding tot ondernemer. De mede-leerlingen zijn maandagmorgen opgevangen in een lokaal van het ROC. Daar is over het overlijden van de Hindoestaanse tiener gesproken. Er is tevens een condoleanceregister bij het gedenkteken.

Rishi Chandrikasing wordt donderdag in besloten kring gecremeerd, zo hebben vrienden van de jongen aan Omroep West laten weten.