AMSTERDAM - De 20-jarige Soufiane B. die wordt verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund, blijft weigeren een verklaring af te leggen over de fatale overval op 7 oktober 2010.

Aan het begin van de strafzaak tegen hem, liet B. de rechtbank in Amsterdam maandag weten zich op advies van zijn advocaat te beroepen op zijn zwijgrecht.

B. heeft nooit willen reageren op de verdenkingen tegen hem. Het Openbaar Ministerie houdt hem samen met een andere verdachte verantwoordelijk voor de overval en de dood van de juwelier. De tweede overvaller is nog altijd spoorloos.

De verdachte, die terecht staat voor meerdere gewelddadige overvallen, weigerde maandag antwoord te geven op vragen van de rechtbank over onder meer zijn lengte, schoenmaat en hoe het kan dat zijn DNA is aangetroffen op een schoen en een supermarkttas die na de fatale overval in de juwelierszaak zijn achtergebleven.

Overvallen

De juwelierszaak van de 66-jarige Fred Hund en zijn broer Gerard aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West werd op 7 oktober 2010 overvallen.

Gerard raakte tijdens een worsteling met een van de overvallers gewond in zijn gezicht, Fred werkte de twee gewapende mannen naar buiten waarna hij op de stoep in zijn buik werd geschoten. Kort daarop overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Spreekrecht

De rechtbank liet weten dat de nabestaanden dinsdag, wanneer de zaak verder gaat, gebruik zullen maken van hun spreekrecht. Onder andere Gerard Hund zal een slachtofferverklaring voorlezen. Ook komt de familie Hund met een vordering tot schadevergoeding. Daarna zal de officier van justitie haar strafeis formuleren.

Volgens het OM maakt B. deel uit van een groep jonge mannen die de afgelopen jaren meerdere gewelddadige overvallen plande en pleegde, vaak op juwelierszaken.

Vorige week eiste het OM straffen tot 3 jaar cel tegen enkele andere leden van de groep. B. en drie medeverdachten werden in juli vorig jaar ingerekend tijdens de voorbereidingen van een overval op een juwelier in Bleiswijk.