ARNHEM - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak tegen de 16-jarige Polly W. uit Arnhem en de 18-jarige Wesley C. uit Rotterdam in de zogenoemde Facebookmoord. 

Dat maakte het OM maandag bekend.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde op 12 november twee minderjarige verdachten tot 2 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd-tbs waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor het uitlokken van de moord op de 15-jarige Winsie Hau.

Dat zijn de maximale straffen in het jeugdrecht voor 16- en 17-jarigen. Het OM had voor beiden een gevangenisstraf van 5 jaar en tbs geëist, volgens het volwassenstrafrecht.

Ernst

"Kijkend naar de ernst en de omstandigheden waaronder de moord werd gepleegd vinden wij het zwaar genoeg voor een veroordeeling volgens het volwassenstrafrecht", laat het OM in een reactie weten.

"De rechtbank vond de ernst ook zwaar genoeg, maar laat de omstandigheden van de veroordeelden zwaarder wegen en kwam daarmee tot een veroordeling volgens het minderjarigen strafrecht. Daar gaat het OM tegen in beroep."

Facebook

De steekpartij vond plaats op 14 januari en werd uitgevoerd door de toen 14-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel na aandringen, intimidaties en de belofte van enkele tientjes. Winsie Hau stierf vijf dagen nadat ze was neergestoken.

De Arnhemse Polly wilde wraak op ex-hartsvriendinnetje Winsie, die op Facebook Polly's escapades met jongens besprak.

Jinhua kreeg begin september 1 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 jaar voorwaardelijk: de maximale straf voor 14- en 15-jarigen. Jinhua K. ging niet in hoger beroep.