AMSTERDAM - De kickbokswereld moet er zelf voor zorgen dat de sport vrij van agressie en geweld wordt.

Zo moet er een transparante structuur komen met integere clubs en bonden die worden geleid door bestuurders van onbesproken gedrag.

Dat stelt een groep Nederlandse kickboksers in een maandag verspreid manifest. Volgens de ondertekenaars is de kickbokssport ''nooit het niveau ontstegen van groezelige clubjes en bondjes waarop geen of nauwelijks controle was''.

De ongeregeldheden en het wangedrag die de sport de laatste jaren ontsieren, staan haaks op de internationale topprestaties en de waarden en normen die eraan ten grondslag liggen, schrijven ze.

Zijtaart

Triest hoogtepunt is volgens de kickboksers de schietpartij eerder deze maand in Zijtaart, waar tijdens een kickboksgala een 37-jarige kickbokspromotor werd doodgeschoten.

''Wat eens een mooie en waardige sport was, is verloederd tot een sport die een bedreiging voor de samenleving vormt en daardoor op steeds meer weerstand stuit. Ingrijpen in deze verloedering heeft de hoogste prioriteit. We kunnen op deze manier niet doorgaan'', staat in het manifest.

Verboden

Volgens de kickboksers moeten alcohol, drugs en doping worden verboden op toernooien. Dat geldt ook voor agressieve symbolen en kleding. Wie in aanraking met justitie is geweest, kan bovendien geen bestuurder worden.