AMSTERDAM - 61 procent van de Nederlanders wil dat er een nationale DNA-database komt waar iedereen verplicht erfelijk materiaal aan moet afdragen. 

Dit archief zou moeten worden ingezet bij het oplossen van misdrijven. Dat blijkt zondag uit een onderzoek van Maurice de Hond.

30 procent van hen vindt dat de database moet worden gebruikt voor alle misdrijven ongeacht zwaarte. Met name VVD-stemmers voelen hiervoor. Bij deze partij geeft 39 procent aan dit een goed idee te vinden.

Wanneer de databank alleen bij onderzoeken van ernstige misdrijven als moord en verkrachting zou worden gebruikt, is het animo zelfs 31 procent onder de respondenten. Bij de PvdA zijn de meeste voorstanders van het plan te vinden: 34 procent.  

Uit het onderzoek blijkt overigens dat 36 procent van de ondervraagden tegen een verplichte database is. Vooral D66-stemmers hebben moeite met het idee: 53 procent is tegen. Slechts 15 procent van de Democraten is van mening is dat het erfelijk materiaal van Nederland mag worden vastgelegd voor onderzoek van alle misdrijven.

Vrijwillig afstaan

Van de door De Hond ondervraagden geeft 84 procent aan vrijwillig DNA af te staan bij een onderzoek naar een ernstig misdrijf. Dit percentage is het hoogst bij CDA-stemmers: 92 procent van hen zou dit doen.

Slechts 3 van de 4 PVV-stemmers zouden meewerken aan zo’n onderzoek. De bereidwilligheid van deze groep is daarmee het kleinst.

Marianne Vaatstra

De discussie rond het al dan niet verplicht afstaan van DNA voor onderzoek naar misdrijven is de afgelopen week weer aangezwengeld door de DNA-match in de zaak-Marianne Vaatstra. Die kwam tot stand bij het een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in een ultieme poging van het Openbaar Ministerie om de moordenaar van de in 1999 omgebrachte Marianne Vaatstra te vinden.

Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. De gearresteerde man, Jasper S., zou zelf zijn DNA hebben afgestaan.