RIJSWIJK - Het voorspelde onstuimige weer is zondagochtend losgebarsten. Vooral in de kustprovincies is het stormachtig.

Het KNMI waarschuwt voor harde wind in het hele land. Het instituut spreekt net als Weerplaza van een piek rond het middaguur.

Er komen zware windstoten voor, van 80 tot 90 kilometer per uur. In de kustgebieden zijn windstoten tot 110 kilometer per uur mogelijk.

Eind van de middag en in de avond neemt de wind weer af, eerst in het zuiden, het laatst in het noorden, verwacht het KNMI.

Storm

Rond 8.00 zondagochtend werd de wind een officiële storm. Toen werd in IJmuiden windkracht 9 gemeten, aldus WeerOnline.nl. Ook op de Waddeneilanden waait het behoorlijk. Meer landinwaarts blijft de windkracht tussen 5 en 6 liggen.

Storm, windkracht 9 op de schaal van Beaufort, betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten een snelheid bereikt van minstens 75 kilometer per uur. Dan breken takken af en kan schade ontstaan aan daken, aldus het KNMI.

Hulpdiensten

De storm houdt de hulpdiensten zondag flink bezig. Brandweer en politie hebben veel meldingen gekregen over bomen en takken op de weg, loszittende gevelplaten, omgewaaide hekken en wateroverlast.

In Roermond raakte een vrouw lichtgewond toen een steiger omwaaide en op haar terecht kwam.

De zuidpier in IJmuiden, geliefd onder avontuurlijke wandelaars, is dicht omdat er windkracht 11 is gemeten. Volgens de politie ''is de pier prachtig, maar levensgevaarlijk''.

Verkeer

Op enkele plekken (zoals tussen Geldrop en Weert) konden even geen treinen rijden omdat er bomen op de rails lagen. De ANWB meldde nauwelijks problemen op de weg.

Het middagdeel van de Hel van het Noorden, een roeiwedstrijd op het Eemskanaal in Groningen, werd afgelast. Op de A12 bij Arnhem ontstonden files omdat een lichtmast in de middenberm dreigde om te waaien. Nadat die was gedemonteerd, losten de files snel op.

Het vliegverkeer rond Schiphol heeft vooralsnog geen last van de storm. Dat komt doordat de wind uit een gunstige hoek waait, zei een woordvoerster.

Zeilschip

Op de Noordzee is een zeilschip in de problemen gekomen door de harde wind. Rond 13.30 uur probeerde de Kustwacht met een helikopter de twee opvarenden van boord te halen, maar juist door het slechte weer verliep dat niet makkelijk. Inmiddels zijn de twee van het schip af en vliegen ze met de helikopter naar Den Helder.

De Andromeda, die onder Deense vlag vaart, kampte met motorproblemen en kon door de storm ook de zeilen niet meer hijsen. Het jacht bevond zich toen op ongeveer 95 kilometer ten noordwesten van Terschelling.

Aanvankelijk werden twee bewakingsvaartuigen van een nabijgelegen offshoreplatform erop afgestuurd, maar die konden wegens de zuidwesterstorm (windkracht 9) en 5 meter hoge golven niets uitrichten. Daarna is een helikopter ingezet, maar ook dat reddingswerk verliep moeizaam.

Bekijk de actuele weersverwachting | Lezersfoto's van het herfstweer