AMSTERDAM - Kapitein Marco Kroon dient toch geen claim in tegen de Nederlandse staat.

In een radioprogramma van Omroep Brabant zei Kroon, die in april vorig jaar werd vrijgesproken van cocaïnebezit, zaterdag dat hij een streep wil zetten onder de kwestie.

De advocaat van de militair, Geert-Jan Knoops, zei in juli dat hij een schadevergoeding ging eisen. De bekende militair zou emotioneel flink zijn aangeslagen door zijn vervolging.

Ook wees de raadsman er op dat Kroon in december genoodzaakt was zijn café in Den Bosch te verkopen. Daar zou al zijn spaargeld in hebben gezeten.

Excuses

Kroon laat echter weten dat Knoops die uitspraak zonder overleg met hem had gedaan. "Het was niet mijn idee, maar mijn advocaat en ik kennen elkaar goed en hij weet met wat voor frustratie ik zit." Kroon heeft met zijn raadsman gesproken over de kwestie. "Het is goed zo, we gaan gewoon verder."

De gewenste excuses van justitie heeft hij nooit gehad, aldus Kroon. Helemaal uitsluiten dat hij ooit nog een procedure tegen de staat begint, doet de militair niet. "Ik zeg nooit nooit, maar het is niet mijn intentie."

Onderscheiding

Kroon is de enige actief dienende drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland, de Militaire Willemsorde. Kort na zijn decoratie in 2009 kwam hij in opspraak vanwege vermeend cocaïnebezit.

Hoewel hij werd vrijgesproken, werd hij wel veroordeeld tot een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur voor het bezit en verstrekken van stroomstootwapens.