AMSTERDAM - De Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard heeft in de wijk Bos en Lommer een complex van 188 appartementen speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims. 

Dat schrijft Het Parool zaterdag. De VVD en het CDA in de hoofdstad hebben kritiek op de stap.

De bewoners van het wooncomplex waren voor 85 procent moslim. Bij de grootscheepse renovatie is rekening gehouden met hun wensen.

Zo zijn er in de badkamer extra wateraansluitingen voor ritueel reinigen, en zijn tussen de woonkamer en de keuken schuifdeuren geplaatst om het mannen- en het vrouwendomein te scheiden.

Integratie

Gemeenteraadsleden Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) vinden dat het initiatief van Eigen Haard de integratie niet ten goede komt. Ook de door de krant geraadpleegde integratiedeskundige Han Entzinger is kritisch. Het aanpassen van woningen zou geen corporatietaak zijn. Ook waarschuwt hij voor concentraties van moslims.

Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is het geen oplossing om moslims apart te laten wonen. "Apartheid, mede mogelijk gemaakt door een woningcorporatie", twittert ze. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch is wel positief. "Goed dat corporaties bewoners betrekken bij hun toekomstige woning", vindt hij.