DEN HAAG - De asielaanvraag van de inmiddels overleden Zivko Kosanovic uit Servië is zorgvuldig beoordeeld op basis van de informatie die hij zelf heeft verstrekt en wat er bekend was over zijn land van herkomst. 

Dat zei een woordvoerder namens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zaterdag naar aanleiding van het bericht van het radioprogramma Argos dat de man is vermoord na te zijn teruggestuurd.

De man zou op 3 april 2009 op klaarlichte dag op straat zijn doodgeschoten in zijn woonplaats Sid, aldus het programma van VPRO, VARA en HUMAN.

Getuigen

De moordenaar zou Kosanovic al hebben bedreigd en mishandeld voordat die in 2005 naar Nederland vluchtte. De broer van Kosanovic was een belangrijke getuige van het Joegoslavië-Tribunaal tegen Servische verdachten van oorlogsmisdaden.

Het Nederlandse besluit over de man is echter getoetst door de rechtbank en de Raad van State, aldus de woordvoerder.

Gelijk

''De IND is beide malen in het gelijk gesteld. De IND weet niet onder welke omstandigheden de heer Kosanovic is overleden en of zijn overlijden in verband kan worden gebracht met de asielmotieven die hij destijds heeft aangevoerd'', verklaarde de zegsman.

Volgens hem had Kosanovic de claim op vluchtelingenschap al laten vallen.