UTRECHT – De Nederlandse Spoorwegen bieden vanaf maart 2013 de mogelijkheid om op een anonieme ov-chipkaart met korting te reizen.

Reizen met korting kan nu alleen nog op een persoonlijke kaart, die alle ritten registreert.

Als ook gebruikers van anonieme ov-chipkaarten met korting kunnen reizen, maakt dat het voor abonnementshouders mogelijk om andere kaartgebruikers mee te laten reizen op hun korting. Dat kon eerder al met papieren kaartjes, maar digitaal is dat nog niet geregeld.

Korting laden

Om dit mogelijk te maken worden de kaartjesautomaten van de NS aangepast. Een reiziger kan dan op de automaat zijn ov-chipkaart voorzien van een waarmerk voor het reizen met korting. Voor de rit met NS die daarop volgt wordt het kortingstarief gerekend.

"Een conducteur kan dan zien dat een klant met korting reist en vervolgens los de persoonlijke ov-chipkaart waar het abonnement op staat controleren", stelt een woordvoerder van NS tegenover NU.nl.

"Het is dus de verantwoordelijkheid van de klant om te zorgen dat er wel een recht op korting is als de anonieme kaart op een reis met korting is ingesteld."

Registratie

De NS kreeg kritiek te verduren omdat ze ov-chipkaartreizigers geen mogelijkheid boden om reizigers met korting mee te nemen, terwijl dat volgens de abonnementsvoorwaarden wel mag. Door de komende afschaffing van het papieren kaartje zou het abonnement voor vaste klanten minder aantrekkelijk worden.

Ook vinden sommige reizigers het een probleem dat wordt geregistreerd waar ov-chipkaarten met korting precies naartoe gaan. Reisgegevens worden door gegevensverwerker Trans Link Systems namelijk 18 maanden bewaard.

Klacht

Bij het College bescherming persoonsgegevens (CBP) is hier in het verleden over geklaagd. Maar de klacht werd afgewezen omdat het te vroeg was om in te grijpen.

Reizigers hadden de mogelijkheid nog om met een papieren kaartje te reizen, stelde een woordvoerder van het CBP.  Ook stelde een zegsman destijds dat dit een logisch gevolg van het systeem zou zijn.