SPIJKENISSE - De nabestaanden van een overleden man van 72 jaar uit Spijkenisse hebben vrijdag bij het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam aangifte gedaan tegen een cardioloog en internist van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse.

De twee worden beschuldigd van zware mishandeling, poging doodslag en het in hulpeloze toestand laten van een patiënt in 2009.

Dat meldde een woordvoerster van het OM. De aangifte wordt door het OM bestudeerd. Vorige week plaatste de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. De afdeling cardiologie werd gesloten.

Non-actief

Donderdag werden vier cardiologen op non-actief gezet. Zij mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het ziekenhuis van Spijkenisse geen enkele zorg verlenen.

De inspectie kwam met het bevel na een eerste bestudering van een aantal patiëntendossiers in een extern onderzoek naar het grote aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010.

Mogelijk zijn mensen door fouten van cardiologen overleden. De IGZ spreekt van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid. Het Expertisecentrum Medische Zaken van het OM heeft afgelopen dagen nauw contact onderhouden met het bureau Opsporing van de inspectie.

Meldingen

Het meldpunt van Hartpatiënten Nederland krijgt niet alleen meldingen binnen van mensen met klachten en vragen over de afdeling cardiologie in het Ruwaard Ziekenhuis, maar ook van mensen die te maken hebben gehad met andere afdelingen.

''Bijvoorbeeld mensen met kanker of mensen die behandeld zijn door dermatologen'', lichtte een woordvoerder toe. ''Ze vragen of we voor hen ook wat kunnen doen. Ze lijken nu nergens terecht te kunnen.''

Hartpatiënten Nederland heeft daarom besloten ook de belangen te gaan behartigen van andere dan hartpatiënten. De instantie roept mensen op zich te melden als ze twijfels hebben over hun behandeling, of het gevoel hebben slecht behandeld te zijn.

Volgens voorzitter Jan van Overveld lijken er allang grote problemen te zijn in het ziekenhuis in Spijkenisse. ''Er moeten al jaren klachten zijn geweest, zowel van patiënten als van verpleegkundigen en andere medewerkers. Waarom is daar niets mee gedaan?''