AMSTERDAM - De twee Haagse oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg zijn vrijgesproken voor het liegen onder ede in de zogenoemde Chipsholzaak.

Er was te weinig bewijs, oordeelde de rechtbank in Utrecht vrijdag.

Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) de maximale werkstraf van 240 uur. Ook vroeg justitie om voorwaardelijke celstraffen van 4 maanden voor Westenberg en 2 maanden voor Kalbfleisch.

Justitie stelde dat Westenberg loog over zijn contact met een advocaat in de Chipsholzaak. Bovendien zou hij net als Kalbfleisch onder ede hebben gelogen over hun vriendschap. De twee zagen elkaar heel vaak, meende de aanklager.

Ex-vrouw

De aanklager baseerde zich op een verklaring van de ex-vrouw van Kalbfleisch. De rechtbank noemt deze verklaring wel betrouwbaar. Maar omdat Kalblfeisch zelf ontkent is er te weinig bewijs.

De andere getuige, een voormalig griffier uit de rechtbank die een belastende verklaring aflegde, noemen de rechters compleet onbetrouwbaar. Daarmee is er geen bewijs dat Kalbfleisch de Chipsholzaak aan Westenberg zou hebben toegespeeld.

Telefoongesprek

De rechtbank ziet ook geen bewijs dat Westenberg heeft gelogen over een telefoongesprek met een advocaat. Er is geen overtuigend bewijs dat dit telefoongesprek er is geweest, oordeelt de rechtbank.

De advocaat Kalbfleisch toonde zich opgelucht. Hij gelooft dat ook het Nederlandse volk opgelucht zal zijn omdat zulke zware beschuldigingen tegen rechters ongegrond blijken.

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld. Een voorlichter kon nog niets zeggen over een eventueel hoger beroep.