HOORN - Alle 21 gemeenten in Noord-Holland Noord willen vechtsportgala's in hun omgeving alleen nog toestaan als ze worden gehouden onder leiding van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG).

De burgemeesters van die plaatsen scharen zich hiermee achter het voorstel van de Hoornse burgemeester Onno van Veldhuizen.

Een woordvoerster van de gemeente Hoorn maakte vrijdag bekend dat alleen de burgemeesters van Hollands Kroon en Drechterland niet bij het burgemeestersoverleg aanwezig waren toen het plan werd behandeld, maar het ligt volgens haar in de lijn der verwachting dat zij ook instemmen.

Vergunning

Door het besluit krijgen organisaties die niet onder de FOG vallen in de toekomst geen vergunning om vechtsportgala’s te organiseren.

Daarnaast worden organisatoren en sporters uitvoeriger gescreend, de beveiliging aan de deur verscherpt en komt er een alcoholverbod in wedstrijdgebouwen.

Zelfde aanpak

Van Veldhuizen presenteerde zijn plan woensdag. In mei vorig jaar liep een kickboksgala in zijn gemeente ernstig uit de hand. De burgemeester pleit voor eenzelfde aanpak in het hele land.

Begin november overleed een 37-jarige kickbokspromotor door een schietpartij bij een kickboksgala in het Brabantse Zijtaart.