HEERLEN - Breuken in de ondergrond als gevolg van zeer ondiepe mijnwinning waren de oorzaak van de plotselinge verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen, een jaar geleden. 

Dat maakte de Vereniging van Eigenaren vrijdag bekend bij de presentatie van de resultaten van een onderzoek door professor Dick Hordijk van adviesbureau Hageman.

Grondwater en bodemmateriaal hebben in de grondlagen een weg gevonden naar een holte in een mijngang. Mede daardoor ontstond een zogenoemde sinkhole, een plotselinge verzakking van de ondergrond. Het winkelcentrum ligt pal boven een gebied waar tot medio jaren 50 van de vorige eeuw mijnwinning plaatsvond.

Hordijk legde uit dat de mijnen de mijngang onder 't Loon na 1956 tot instorting hebben gebracht. Dat was toen gebruikelijk. Maar blijkbaar is een klein deel van de mijngang niet ingestort.

Breuklijn

De instortingen leidden tot breuken in de bovenliggende ondergrond, tot op maaiveld toe, zoals vlakbij 't Loon. Via zo'n breuklijn spoelde water het niet ingestorte deel van de mijngang in. Onderweg nam dat water zand mee.

Daardoor ontstond door de jaren heen een holte, waarin uiteindelijk een pijler van de parkeergarage onder 't Loon wegzakte. In de directe omgeving van die pijler is de ondergrond nog intact. Volgens Horbach is 't Loon veilig en kan met de herbouw van het gesloopte deel worden begonnen.

Horbach sluit niet uit dat elders in Zuid-Limburg zich vergelijkbare situaties kunnen voordoen.

Analyse

De gemeente Heerlen laat het onderzoeksmateriaal analyseren door een eigen onderzoeksteam met onder meer TNO. Zodra die analyse achter de rug is, wordt bekeken of een vervolgonderzoek nodig is.

De winkeliers van 't Loon zei blij met de uitkomsten van het onderzoek, zei hun woordvoerder Frans Ackermans in een reactie.