AMSTERDAM - De Kinderpostzegelactie is dit jaar het beste goede doel. Dat blijkt vrijdag uit de jaarlijkse lijst van Trouw.

De Erasmus Universiteit en Kennisbank Filantropie deden onderzoek naar de goede doelen. In de Goede Doelen Top-50 eindigde Burung Manyar vlak achter Kinderpostzegels op de tweede plaats.

Dit goede doel zoekt fondsen voor nierpatiënten in Indonesië. Projecten Zuid-Afrika, dat sponsorouders werft voor jongeren in Zuid-Afrika, eindigde als derde.

Dit jaar hebben ongeveer 800 goede doelen een vragenlijst ingevuld. Er wordt gekeken naar de manier waarop de organisaties werken, bijvoorbeeld hoe transparant ze zijn en of ze experts betrekken bij hun werk.

Doelstellingen

Ook wordt gekeken naar de doelstellingen en of het toezicht goed is geregeld. De onderzoekers vinden dit zaken die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat het goede doel een succes wordt.

Financiering

De Top-50 komt op een moment dat veel goede doelen bezorgd zijn over hun financiering, schrijft Trouw. Nederland kent duizenden goede doelen. Samenwerking tussen goede doelen in hetzelfde gebied zou logisch zijn.

Een voorbeeld daarvan is de Hartstichting en Hartpatiënten Nederland. Beide organisaties maken zich ook zorgen voor de financiering op lange termijn, maar vinden samenwerking toch wel een brug te ver.