Rechter tikt burgemeester Amsterdam op de vingers

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft burgemeester Eberhard van der Laan op de vingers getikt om beperkingen die hij in 2011 en 2012 instelde voor twee demonstraties.

De politie arresteerde 55 betogers, onder meer omdat ze gezichtsbedekkende bekleding droegen. Dat had Van Der Laan enkele dagen voor de betogingen verboden.

Een demonstratie was tegen het kraakverbod, de andere ter gelegenheid van de Dag van de Arbeid.

De rechtbank deed woensdag uitspraak in de zaken tegen vier verdachten en oordeelde dat het bevel van Van Der Laan in strijd was het recht om te demonstreren, dat is vastgelegd in de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

"De burgemeester heeft het bevel dus onbevoegd gegeven en daarmee was het onrechtmatig", aldus de rechtbank.

Vervolgd

Vanwege de uitspraak wordende verdachten niet vervolgd. De advocaten van de vier verdachten reageerden verheugd. "De rechtbank legt de burgemeester uit hoe de wet in elkaar zit", zegt advocaat Jeroen Soeteman.

"De vrijheid om te demonstreren is een groot goed. Hopelijk begrijpt burgemeester Van der Laan dat nu ook en houdt ook hij zich in de toekomst aan de wet."

Bestuderen

Een woordvoerder van Van der Laan zegt dat de gemeente de uitspraak goed gaat bestuderen.

"Het verbod is destijds als voorwaarde aan de demonstratie verbonden. In het verleden hebben we ervaren dat deze demonstraties op zeer gewelddadige wijze uit de hand kunnen lopen. Dat was voor de burgemeester de reden om voorwaarden aan de demonstratie te verbinden."

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie