Rechter neemt poolshoogte bij asielzoekers

AMSTERDAM - Voorafgaand aan een zitting bij de rechtbank in Amsterdam heeft de voorzieningenrechter donderdag een kijkje genomen bij het tentenkamp aan de Notweg. 

De naar schatting 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die hier sinds eind september verblijven, stapten naar de rechter om zich te verzetten tegen het voornemen van de gemeente om het kamp volgende week vrijdag te ontruimen.

De rechter wilde met haar bezoek een goed beeld krijgen van de situatie voordat ze op woensdag 28 november uitspraak doet.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan heeft het kamp niet langer het karakter van een demonstratie, zoals aanvankelijk het doel was.

Volgens de burgemeester is het tentenkamp tegen de afspraken in uitgebreid en nemen de risico's op infectieziekten toe. ''Daarom willen we nu ingrijpen en niet wachten tot de infecties zich manifesteren'', zei de gemeentejuriste tijdens de zitting.

Bovendien wil Van der Laan voorkomen dat zich ongeregeldheden voordoen, mede gelet op de kwetsbaarheid van de wijk, en ondervindt de buurt te veel overlast. De druk op GGD, brandweer, politie en het stadsdeel neemt daarnaast toe, meende de juriste. ''De rek is eruit.''

Geen demonstratie

''Een demonstratie zonder tenten is geen demonstratie'', oordeelden de advocaten van de asielzoekers. Het belang om te blijven demonstreren tegen het Nederlandse beleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers is volgens hen te groot om de boel te ontruimen. ''Samen ben je zichtbaar. En die zichtbaarheid zou tot een echte oplossing kunnen leiden. Voor duizenden'', aldus een van de raadslieden.

De actievoerders verblijven volgens de advocaten ''volkomen vreedzaam'' in het kamp. ''Ze hebben steeds geprobeerd de aanbevelingen van de GGD uit te voeren.''

Drugsverslaafden

Mocht de rechter de burgemeester gelijk geven, dan weten de asielzoekers niet of ze gebruik maken van het aanbod voor onderdak in tien omliggende gemeenten. Ze willen volgens de advocaten niet op één hoop worden gegooid met mensen die op straat leven. ''Ze willen zich verre houden van alcohol- dan wel drugsverslaafden.''

Lees meer over:
Tip de redactie