Cardiologen ziekenhuis Spijkenisse mogen niet meer werken

BILTHOVEN - Alle leden van de maatschap Cardiologie van het in opspraak geraakte Ruwaard van Putten Ziekenhuis moeten per direct stoppen met hun werkzaamheden. 

Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag in een bevel aan het ziekenhuis laten weten.

De inspectie neemt deze maatregel na een eerste bestudering van een aantal patiëntendossiers in het onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010. Mogelijk zijn mensen overleden door fouten van cardiologen.

Het ziekenhuis wist al dat dit bevel eraan zat te komen en heeft daarom dinsdag besloten om de poliklinieken tijdelijk te sluiten. Dat liet een woordvoerster van het ziekenhuis donderdag weten.

De sluiting duurt vooralsnog zeven dagen. Deze termijn kan door de minister verlengd worden. 

Misstanden

De IGZA was al langer op de hoogte van misstanden in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Cardiologen gaven de toestand van patiënten die er slecht aan toe waren, doorgaans niet goed door aan de arts-assistent die die avond of nacht dienst had.

Daarnaast communiceerden cardiologen ook niet goed over de verleende zorg en over complicaties. Dat bleek in september al tijdens een onaangekondigd inspectiebezoek.

Voor hartaanvallen kwamen de cardiologen, als ze oproepdienst hadden, vaak niet naar het ziekenhuis. Ze lieten de patiënten door de dienstdoende arts-assistenten overplaatsen naar een ander ziekenhuis als dat nodig was.

De IGZ nam echter pas vorige week maatregelen, toen ze de resultaten van een rapport over sterfgevallen op de afdeling cardiologie in 2010 onder ogen kreeg. Toen is de afdeling per direct gesloten.

De cardiologen bleven wel nog werken in de poliklinieken. Maar ook dat vindt de inspectie onverantwoord: donderdag maakte ze bekend dat de leden van de maatschap cardiologie van het ziekenhuis per direct niet meer mogen werken. 

Rapport

Uit het rapport uit 2010 bleek dat er veel fouten zijn gemaakt voor, tijdens en na de behandeling. Daardoor zijn mogelijk vermijdbare bijwerkingen opgetreden. De IGZ onderschrijft de bevindingen uit dit rapport en spreekt nu van een acuut en ernstig gevaar voor de patiëntveiligheid.

Het Ruwaard van Putten ziekenhuis heeft inmiddels ook besloten onderzoek te laten doen naar patiëntendossiers uit 2009, 2011 en 2012.

Tip de redactie