Onderzoek rellen Haren kost bijna 4 ton

HAREN - Het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebookrellen in het Groningse Haren eind september kost bijna 400.000 euro.

Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente betalen 90.000 euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt 3 ton voor zijn rekening, omdat de uitkomsten van belang zijn voor heel Nederland.

Dat meldde burgemeester Rob Bats van Haren donderdag. De commissie onder leiding van Job Cohen onderzoekt hoe het Facebookfeest zo uit de hand kon lopen.

Niet alleen het optreden van politie en gemeente wordt in kaart gebracht, maar ook de rol van de (sociale) media. Het zal nog enkele maanden duren voordat Cohen zijn bevindingen presenteert.

Tijd 

De gemeente benadrukt dat de onderzoekscommissie definitief geen tussenrapportage zal geven. De 5 maanden die Cohen nodig denkt te hebben, is volgens critici veel te lang. De gemeente zegt dat ''een tussenrapportage te veel extra tijd kost''. ''Die tijd gaat ten koste van de ambitie van de commissie: een zo snel mogelijke afronding van het onderzoek.''

De politie heeft tot nu toe 140 relschoppers aangehouden. Degenen die zijn veroordeeld moeten betalen voor de schade die is aangericht. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald in het hoger beroep dat justitie had ingesteld. Het gaat om een bedrag van 500 euro per persoon. ''Qua hoogte een redelijke eis'', oordeelde het hof.

Testcase

Justitie had één zaak voor het hof gebracht als testcase. Het ging om een man die door de rechtbank in Groningen tijdens een snelrechtzitting een taakstraf van 60 uur kreeg opgelegd wegens openlijke geweldpleging.Maar hij hoefde van de rechter toen geen geld te storten in een speciaal schadefonds voor gedupeerde inwoners, zoals het OM ook had geëist.

De kinderrechter deed dat ruim een week later wel tijdens een besloten zitting voor minderjarigen. Die moeten 250 euro storten.

Psychische schade

Het hof tekent wel aan dat justitie een aparte voorziening moet instellen, omdat de Wet schadefonds geweldsmisdrijven alleen geldt bij fysieke en psychische schade en niet bij materiële. Het OM krijgt daartoe tot 1 juli 2013 de tijd.

Justitie zal nu in alle zaken rond Project X eisen dat de daders naast een taak- of celstraf ook 500 euro moeten storten.

Lees meer over:
Tip de redactie