Binnen twee weken reactie op aangifte

DEN HAAG - Mensen die aangifte doen bij de politie van een woninginbraak krijgen vanaf 1 januari binnen 2 weken te horen wat er met de aangifte gaat gebeuren. 

Dat is een van de aangescherpte maatregelen van Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om de dienstverlening van de politie te verbeteren na een vernietigend rapport van de inspectiedienst.

Vanaf 2014 krijgen aangevers van andere zware misdrijven zoals overvallen en straatroof binnen maximaal 2 weken een persoonlijke reactie. Om de afhandeling te verbeteren wordt het hele aangifteproces van de politie doorgelicht. Medio 2013 komt de minister samen met de politie met extra maatregelen.

Onduidelijk

Volgens de inspectie voldoet het aangifteproces niet aan de behoeften en verwachtingen van burgers. ''Door onduidelijke en niet eenduidige informatie weten burgers niet goed hoe ze aangifte kunnen doen, wat er vervolgens gebeurt en waarom dat zo is'', aldus Opstelten.

De minister wil het aangifte doen klantvriendelijker maken. Dat moet straks, afhankelijk van het misdrijf, via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau kunnen. Daarnaast kunnen slachtoffers door de komst van de nationale politie straks overal in Nederland aangifte doen. Ze hoeven daarvoor niet meer naar het politiebureau in de gemeente waar het misdrijf heeft plaatsgevonden.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer is het voornemen van Opstelten met een lichte scepsis ontvangen. Nine Kooiman van de SP vraagt zich af "van welke capaciteit" de politie moet regelen dat aangiftes tijdig worden behandeld. 

De SP vindt dat de minister wel erg veel prioriteiten stelt, in verhouding tot de beschikbare mankracht bij de politie. Liever zag de partij dat die capaciteit wordt verhoogd.

Ook de VVD denk dat het "nog een hele klus" zal worden om op tijd de aangiftes te behandelen. En de PvdA vraagt zich af wat er gebeurt ná de aangifte. "Dan worden burgers vaak vergeten, terwijl ze behoefte hebben aan informatie wat er met hun aangifte is gebeurd en waarom", aldus Ahmed Marcouch.

ACP

Het is ''volstrekt onmogelijk'' om de politie standaard binnen twee weken op elke inbraakaangifte te laten reageren, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. Volgens Van de Kamp heeft de politie daar helemaal geen tijd voor. ''En dat weet de minister zelf ook.''

''We hebben nu al onvoldoende mensen voor al het werk wat er ligt. Het is prima als Opstelten prioriteiten stelt, maar dat moet niet oneindig zijn. Laat hem dan eerst maar eens vertellen welke andere taken we dan niet meer hoeven te doen'', stelt Van de Kamp. Volgens hem is er nu al een tekort van enkele tienduizenden politiekrachten.

Vraagtekens

Detailhandel Nederland ziet het plan van de minister als een begin om de cultuur bij de politie te veranderen. ''De aangiftebereidheid onder winkeliers staat al jaren onder grote druk, bijvoorbeeld doordat het doen van aangifte wordt ontmoedigd.

Met het oog op het aanhoudend hoge aantal klachten hierover plaatst Detailhandel Nederland vraagtekens bij het lerend vermogen van de politieorganisatie als geheel'', aldus de winkeliersorganisatie. De maatregelen kunnen een einde maken aan ''de schijn van willekeur'' bij de afhandeling van aangiften.

Lees meer over:
Tip de redactie