Zorgen over bezuiniging in gevangeniswezen

HILVERSUM - In het gevangeniswezen heerst grote bezorgdheid om de gevolgen van de komende bezuiniging van 100 miljoen euro.

''Ze slopen het gevangeniswezen'', zegt voorzitter Bert Koops van de ondernemingsraad van het gevangeniswezen woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Hij voorspelt sluiting van een groot aantal gevangenissen. ''Er blijft bijna niets over. In sommige regio's zullen er grote drama's ontstaan, drama's met het personeel'', voorspelt Koops.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten dat staatssecretaris Fred Teeven volgend voorjaar met zijn plannen komt om aan de bezuinigingen te voldoen. Volgens het ministerie is er nog geen enkel besluit genomen.

Masterplan

''Voorjaar 2013 komt Teeven met een masterplan dat in kaart brengt hoe de bezuinigingen op de Dienst Justitiële Inrichtingen op een verantwoorde manier vorm kan worden gegeven.''

''In dit plan wordt duidelijk wat de gevolgen zijn voor de inrichtingen, het personeel en de wijze waarop gedetineerden hun straf ondergaan.''

Uit vertrouwelijke stukken blijkt volgens Nieuwsuur dat 11 van de 29 gevangeniscomplexen dicht moeten en dat daardoor ongeveer 700 banen zullen verdwijnen. Ook zouden meer gevangenen in één cel moeten en meer mensen een enkelband krijgen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie