OM eist 20 jaar voor moord op 12-jarige Danny Gubbels

ROTTERDAM - Drie mannen die de 12-jarige Danny Gubbels zouden hebben vermoord, moeten van het Openbaar Ministerie alle drie 20 jaar de gevangenis in.

Dat eiste de aanklager woensdag. Het drietal hoorde volgens justitie bij een groep mannen die in de zomer van 2010 de aanslag pleegde op het woonwagenkamp in Breda waar Danny woonde.

De aanvallers losten tientallen schoten op de woning aan de Rijnauwenstraat waar Danny samen met zijn moeder was. 27 kogels sloegen in de buitenmuren van de mobiele villa. De moeder raakte gewond.

De officier van justitie wil dan ook dat de Bredase rechtbank, die in verband met beveiligingsmaatregelen in Rotterdam zitting houdt, Alistair W., Tyrone G. en Marcellino F. veroordeelt tot de lange celstraffen, niet alleen voor de moord op de jongen, maar ook voor poging tot moord op zijn moeder.

Kogel

Het was puzzelen om er achter te komen welke kogel de tiener fataal is geworden. Onderzoek wees volgens het OM uit dat hij is geraakt door één kogel die in twee stukken uiteen was geslagen doordat die eerst de tafel had geraakt. De jongen werd in zijn heup en in zijn lever geraakt.

''Een minachting voor het leven zoals die zelden wordt vertoond'', zo beoordeelt justitie het optreden van de schutters.

Voor de aanklagers is het zeker dat de groep mannen de bedoeling had zoveel mogelijk schade aan te richten, door niet in de lucht of naar de grond te schieten, maar op lichaamshoogte. Achteraf vond de recherche allemaal verschillende wapens, waaronder Kalasjnikovgeweren en pistolen.

Ontvoeren

De reden voor de aanslag is in het hele onderzoek niet duidelijk geworden, zegt het OM. Er gaan verhalen dat het om een afrekening zou gaan, omdat de vader of een van de broers van Danny een partij van 400 kilo cocaïne zou hebben gestolen. Maar daarvoor is geen bewijs gevonden.

Het lijkt erop dat de groep aanvallers eigenlijk iemand wilde ontvoeren. In het busje dat ze na de schietpartij achterlieten, zijn onder meer handboeien gevonden, aldus justitie.

Op 18 december houden de advocaten van de verdachten hun pleidooien. De uitspraak is waarschijnlijk op 1 maart; de rechtbank wil het vonnis in de thuishaven Breda uitspreken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie