AMSTERDAM - Veel uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp verblijven, zijn in hongerstaking gegaan uit protest tegen hun situatie. 

De meerderheid van de naar schatting 88 illegalen in het kamp zou zijn gestopt met eten, zo schrijven de actievoerders op hun website.

De meerderheid van de naar schatting 88 illegalen in het kamp aan de Notweg zou zijn gestopt met eten, zo schrijven de actievoerders op hun website.

''Al maanden vragen we geduldig om een oplossing voor onze situatie. Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een azc voor 1 maand, om ons vervolgens weer op straat te gooien als we deportatie niet accepteren. Dit is onacceptabel. In hongerstaking gaan, in de winter, in een tentenkamp, met al veel mensen ziek, is levensgevaarlijk. We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp.''

Burgemeester Eberhard van de Laan van Amsterdam heeft tien omringende gemeenten bereid gevonden de asielzoekers tot eind dit jaar onderdak te bieden. Hij eist dat ze hun tentenkamp uiterlijk volgende week vrijdag opbreken.

Niet gelukkig

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Amsterdam liet woensdag weten niet gelukkig te zijn met de handreiking van Van der Laan. Raadslid Daniel van der Ree: ''Wij zijn buitengewoon ongelukkig met dit aanbod."

"Het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers en door ze maximaal 30 dagen onderdak aan te bieden stel je de discussie 30 dagen uit. Hier los je het probleem niet mee op. Deze mensen dienen mee te werken aan terugkeer naar hun land van herkomst. In grote meerderheid gaat het in dit geval om mensen die terug kunnen maar niet terug willen.''