DEN HAAG - De overheid heeft het chemiebedrijf Organik Kimya in Rotterdam-Botlek gedreigd met een sluiting, omdat het de veiligheid in de controlekamer niet kan garanderen.

Dat gebeurde na een nachtelijke, onaangekondigde inspectie waarbij diverse overheidsinstanties betrokken waren.

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, van het ministerie van Sociale Zaken heeft dat woensdag bekendgemaakt. Voor het gebruik van de controlekamer is een exploitatieverbod opgelegd, want daar kan het bedrijf de veiligheid ''volstrekt onvoldoende garanderen'', vindt de inspectie.

Met name de werknemers in de controlekamer lopen risico's omdat zij bij gevaar niet weg kunnen. "Het bedrijf heeft een week om een zienswijze in te leveren waarmee de veiligheid kan worden verbeterd. Lukt dat niet, dan sluiten we het bedrijf", licht een woordvoerster van de Inspectie SZW toen.

Lozing

Ook andere diensten constateerden de afgelopen tijd tekortkomingen bij de onderneming. Het gaat onder meer om tekortkomingen bij lozing van vervuild afvalwater en de opslag en verkeerde etikettering van gevaarlijke stoffen.

Het bedrijf kreeg eerder al twee dwangsommen opgelegd. De DCMR Milieudienst Rijnmond is een bestuursrechtelijke procedure begonnen.

Gevaarlijke stoffen

Organik Kimya maakt onder meer polymeer emulsies en speciale chemicaliën en gebruikt daarbij veel gevaarlijke stoffen.

Het bedrijf krijgt formeel nog een week de tijd om de alle tekortkomingen weg te nemen. Mocht het niet lukken dan komt volgende week donderdag of vrijdag het productieproces stil te liggen.

Onderzoek

In juli bleek na onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu al dat de veiligheidssituatie bij twaalf risicovolle bedrijven in Nederland nog steeds verder onder de maat was. Organik Kimya was daar één van.

Wat er toen precies mis was bij het chemiebedrijf is niet bekend.