Jasper S. donderdag om 12 uur voorgeleid

LEEUWARDEN/OUDWOUDE - Jasper S., de man die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra, wordt donderdag om 12.00 uur voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. 

Die beslist of de man langer in voorarrest blijft, al dan niet in beperkingen. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

S. werd zondagavond laat door een arrestatieteam aangehouden bij zijn boerderij in het Friese dorpje Oudwoude, 2,5 kilometer van het weiland waar het ontzielde lichaam van Marianne Vaatstra op 1 mei 1999 werd gevonden.

De 45-jarige melkveehouder zit sindsdien in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Boerderij

Dinsdagmiddag was de politie klaar met het onderzoek in de woning van S. De politie heeft woensdagmorgen de boerderij en de omgeving vrijgegeven. Ook het verkeer kan weer over de weg langs het melkveebedrijf.

Het OM in Leeuwarden wil niet zeggen of de zoekactie in de boerderij iets heeft opgeleverd.

Het is nog onduidelijk of de boerderij blijvend wordt bewaakt. Dat is een zaak van de familie en de gemeente Kolummerland, waaronder Oudwoude valt, aldus het OM.

Dinsdag werd het melkveebedrijf nog in de gaten gehouden door een beveiligingsbedrijf. Burgemeester Bearn Bilker van Kolummerland zei toen dat per dag zal worden bekeken of dat nodig blijft.

Rechter

De kans dat S. nog dit jaar in het openbaar voor de rechter moet verschijnen, is zo goed als uitgesloten. Pas als het onderzoek is afgerond, begint de rechtbank aan een inhoudelijke zitting. Dat kan in omvangrijke zaken dagen en soms wel weken duren.

De verdachte heeft meegedaan aan een groot DNA-verwantschapsonderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde een DNA-match vast, dat werd maandag bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie