AMSTERDAM - In totaal 88 uitgeprocedeerde asielzoekers die woonden in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp, kunnen tijdelijk terecht in opvang voor dak- en thuislozen.

Dat staat in een brief van burgemeester Eberhard van der Laan.

De afgewezen asielzoekers mogen een maand in een opvang 'bijkomen', zo schrijft Van der Laan.

''Het gaat hier om een uitzondering vanwege bijzondere humanitaire redenen en is alleen beschikbaar voor de maximaal 88 personen die volgens verschillende tellingen overnachten in het kamp.''

In de brief staat dat het om ''het aanbieden van een sobere bed-bad-broodvoorziening'' gaat. Volgens een woordvoerder van de burgemeester zal de helft van de asielzoekers terecht kunnen in Amsterdam, de andere helft in gemeenten in de regio en elders in het land. Zodoende hoeven ze niet op straat te bivakkeren.

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) bood vorige week de asielzoekers onderdak aan voor maximaal een maand, als ze mee zouden werken aan hun terugkeer. Dat gold zowel voor de Amsterdamse asielzoekers in Amsterdam, als die in Den Haag. Dat aanbod wezen de asielzoekers af.

Teeven

Volgens de zegsman van Van der Laan is staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) op de hoogte van de gang van zaken. ''Er is overlegd en we tarten hem absoluut niet. Het is namelijk niet de bedoeling dat deze mensen niet terugkeren.''

De rechter kan echter volgende week woensdag besluiten dat het tentenkamp ontruimd moet worden. ''Dan moet er een humane oplossing liggen. De asielzoekers mogen zelf weten of ze er gebruik van maken of een andere oplossing zoeken.''

Handreiking

Pas als de rechter daadwerkelijk besluit dat het tentenkamp ontruimd moet worden, zullen de uitgeprocedeerde asielzoekers gebruik gaan maken van de handreiking, verwacht de gemeente.

Ook de advocate van de asielzoekers heeft nog geen zicht op het animo voor de bijkomperiode. ''Dat moet ik nog bespreken met ze, ik weet wat dat betreft niet goed wat ik kan verwachten'', liet zij in een reactie weten.