OM onderzoekt mogelijke stoornis Jasper S.

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie gaat de mogelijke stoornis van Jasper S. onderzoeken. Dat meldt het AD woensdag.

"We nemen zijn verleden mee in het onderzoek, ook zijn mogelijke stoornis", zei een woordvoerder van justitie daarover tegen de krant.

Jasper S. werd zondagavond aangehouden voor de moord op de destijds 16-jarige Marianne Vaatstra.

De mogelijke stoornis van de 45-jarige S. kwam aan het licht toen hij drie jaar geleden voor de rechter moest komen voor joyriding. Een psychiater ontdekte toen een 'dissociatieve stoornis' bij S., waardoor hij mogelijk niet beseft wat hij doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

Kans klein

Rechtspsycholoog Peter van Koppen liet dinsdag echter aan NU.nl weten dat hij de kans klein acht dat S. lijdt aan een psychische stoornis.

Volgens hem is 'dissociatieve fugue' een onwaarschijnlijke claim. "De psychiater waarmee S. destijds heeft gesproken gaat uit van een bepaald waarheidsgehalte bij de verklaring van de patiënt. Maar daarmee begin je aan de verkeerde kant," aldus Van Koppen.

S. heeft meegedaan aan een groot DNA-onderzoek onder duizenden mannen die ten tijde van de moord in de buurt van de vindplaats van het lichaam van het slachtoffer woonden. Het Nederlands Forensisch Instituut stelde een honderd procent DNA-match vast.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie