Gevaarlijke drugsbende opgerold in Nederland

SCHIPHOL - In één van de grootste acties van de afgelopen jaren zijn dinsdag in Nederland zeven verdachte leden van een internationale drugsbende opgepakt.

De Koninklijke Marechaussee (KMAR), FIOD en Douane hebben het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de bende, die cocaïne vanuit het Caribisch gebied via Schiphol Nederland zou hebben binnengebracht.

Er zijn deze maand in totaal 11 mannen en een vrouw gearresteerd, meldde een woordvoerder van de marechaussee woensdag. ''We hebben het hier mogelijk over een zeer gevaarlijke criminele organisatie.'' 

Vijf mensen die eerder deze maand werden binnengehaald, zouden liquidaties hebben voorbereid in opdracht van de organisatie.

Dinsdag werden onder meer een hennepplantage aangetroffen, munitie gevonden en administratie en ander mogelijk bewijsmateriaal in beslag genomen. Eerder vonden rechercheurs al cocaïne en vuurwapens.

Arrestatie

De opsporingsdiensten zetten dinsdag 200 mensen in om de zeven verdachten te pakken in Eindhoven, Dordrecht, Diemen en Amsterdam.

Diverse arrestatieteams, onder andere dat van de Marechaussee, maakten hun opwachting, omdat de verdachten mogelijk vuurwapens hadden. Ook een team van Defensie dat is gespecialiseerd in het vinden van verstopt bewijsmateriaal is ingezet.

De arrestanten worden beschuldigd van de invoer van en handel in drugs, witwassen van crimineel geld, verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het zevental komt uit Kaapverdië, de Verenigde Staten en de Nederlandse Antillen.

Containers

De cocaïne is volgens justitie Nederland binnengesmokkeld met drugskoeriers en in containers en vracht. In het onderzoek heeft de Marechaussee cocaïne, hennep, wapens en munitie in beslag genomen.

Het onderzoeksteam op Schiphol pakte 2 weken geleden verdachten op van drugssmokkel via de bagagekelder van de luchthaven. Die bende staat los van de bende die nu is aangepakt, aldus de KMAR-zegsman. ''Daar ging het om de integriteit van de luchthaven, nu gaat het om veiligheid. We houden coke tegen en voorkomen mogelijke moordpartijen.''

Lees meer over:
Tip de redactie