'Tuchtklacht in Friso-affaire breder'

AMSTERDAM - De tuchtklacht tegen neurochirurg Kees Tulleken behelst meer dan alleen het lekken van informatie rondom de gezondheidstoestand van prins Friso aan NRC Handelsblad.

De neurochirurg moet zich ook voor een tuchtrechter verantwoorden voor uitspraken in het televisieprogramma Pauw & Witteman over de behandeling van de politicus Jo Cals voor zijn overlijden in 1971.

Tulleken maakt zich geen zorgen. "Ik ben 72 en maak me echt niet druk om een eventuele berisping'', zegt hij in een interview in Medisch Contact. Tulleken denkt dat er zaken bij zijn genomen omdat er anders waarschijnlijk 'helemaal niets van over bleef'.

Over de uitspraken die hij deed in Pauw & Witteman zegt hij: "Ik noemde zijn naam niet, maar het was wel herleidbaar."

Verder behelst de klacht een opmerking van Tulleken dat in ziekenhuizen informatie over zogenoemde VIP-patiƫnten rondzoemt. "Dat is natuurlijk zo, maar dat had ik niet mogen zeggen."

NRC Handelsblad

Kees Tulleken kwam in opspraak nadat zijn vrouw en NRC-journaliste Jannetje Koelewijn een artikel publiceerde over de toestand van prins Friso na diens skiongeluk eerder dit jaar.

Hij sprak in Oostenrijk met een collega die Friso behandelde en deelde informatie met zijn vrouw, een journaliste van NRC Handelsblad. Die schreef een geruststellend bericht, terwijl niet veel later bekend werd dat de prins zware hersenschade op had gelopen door zuurstofgebrek.

Tulleken stelt dat hij en zijn vrouw pas realiseerden dat ze onvoorzichtig waren geweest toen ze terugkwamen in Nederland na het skiongeluk van Friso.

Hij vindt het wel ''kwaadaardig om mensen die wijzen op de kleine kans dat het goed gaat, achteraf te verwijten dat het niet goed is gegaan''.

Lees alle berichten over Prins Friso op onze special

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie