'Oudwoude laat familie S. niet vallen'

OUDWOUDE - Zo'n 300 inwoners uit Oudwoude hebben dinsdagavond een informatiebijeenkomst bezocht naar aanleiding van de arrestatie van hun dorpsgenoot Jasper S.. 

S. wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

Veel jonge mensen en hele gezinnen waren om 7 uur naar het dorpshuis gekomen, waar zij werden bijgepraat door politie, het Openbaar Ministerie (OM) en burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland, de gemeente waaronder Oudwoude, een dorp met 800 inwoners, valt.

Bilker sprak na afloop van een ''ingetogen en hartverwarmende'' bijeenkomst. Het dorp laat de familie niet vallen, zei Bilker. Hij doelde daarmee op de vrouw en kinderen van de verdachte en diens ouders, die ook in Oudwoude wonen.

Koeien melken

Enkele inwoners hebben zich volgens Bilker en voorzitter Sjoerd Hoekstra van Dorpsbelang Oudwoude spontaan aangeboden om de koeien te melken van het melkveebedrijf van Jasper S..

Hoekstra sprak van ''een heftige bijeenkomst''. Het nieuws dat een dorpsgenoot de mogelijke dader is van een van de meest roemruchte moorden in Nederland, is in het Noord-Friese dorpje ingeslagen als een bom. ''Maar er is steun voor de familie. Veel mensen willen een kaartje sturen.''

Er waren volgens burgemeester Bilker heel veel vragen hoe het met de vrouw, kinderen en ouders van Jasper S. gaat. Daarover kon en wilde hij geen toelichting geven. Bilker gaat wel snel naar de familie toe om ze op de hoogte te stellen, zo meldde hij dinsdagavond. De boerderij van de verdachte wordt nog bewaakt door een beveiligingsbedrijf. Per dag wordt bekeken of dat de komende tijd nodig zal blijven, aldus de burgemeester.

Kerk

De protestantse gemeente van Oudwoude stelt deze week de kerk ’s avonds open voor dorpsbewoners. ''Het leeft sterk in de gemeenschap. Wij willen als kerk klaarstaan voor de mensen'', zegt een woordvoerder van de protestantse gemeente.

Zwaagwesteinde


Ook enkele kilometers verderop in Zwaagwesteinde, het dorp waar Marianne woonde, werd een bijeenkomst voor inwoners gehouden, waar ruim 100 mensen op afkwamen. Onder hen was ook vader Bauke Vaatstra. Daar heerste vooral opluchting dat 13,5 jaar na de moord de zaak eindelijk lijkt opgelost, aldus Fokje van der Heide uit het dorp.

''De stemming is hier heel anders dan in Oudwoude'', zei ze. Janke Hoekstra, met haar 29 jaar even oud als Marianne Vaatstra nu zou zijn geweest, zei na afloop: ''Ik ben opgegroeid met de moord op Marianne. Het is voor mij een enorme opluchting nu de zaak lijkt opgelost. Ik kan het hopelijk afsluiten.''

Tip de redactie