Cel geëist tegen overvallers juweliers

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dinsdag tot drie jaar cel geëist tegen een groep jonge mannen die het de afgelopen jaren zou hebben voorzien op juweliers.  

Soufiane B., verdacht van het doodschieten van de Amsterdamse juwelier Fred Hund, zou prominent lid zijn geweest van de groep.

De rechtbank behandelt de zaak-Hund volgende week. Dinsdag kwamen de dossiers rond een mislukte overval in Krommenie en de voorbereidingen van een overval op een juwelier in Bleiswijk aan de orde. Tijdens die voorbereidingen, in juli vorig jaar, greep de politie in en arresteerde B. en drie medeverdachten.

Sportschoen

De 66-jarige Fred Hund werd op 7 oktober 2010 voor zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West dodelijk getroffen door een kogel in zijn buik, nadat hij een van de twee overvallers naar buiten had gewerkt.

Op een plastic tas en een sportschoen werd DNA-materiaal van Soufiane B. gevonden. De politie zette een grootscheeps onderzoek in na de overval. Een dag eerder zou B. een Amsterdamse seksclub hebben overvallen. 

Internet

Overvallen werden door de groep grondig voorbereid, is het beeld dat uit het justitiële dossier oprijst. Soufiane B. zocht op internet naar geschikte doelwitten. Websites van juweliers werden uitvoerig bestudeerd. Vervolgens werden de zaken en hun omgeving voorverkend - in Bleiswijk zouden de verdachten hiermee bezig zijn geweest toen het arrestatieteam van de politie hen inrekende.

De politie had de groep vóór de arrestaties al enige tijd in het vizier. In de zaak-Hund is een tweede verdachte tot dusver spoorloos gebleven.

De overval in Krommenie, eind juni 2011, strandde doordat de betrokken juwelier tijdig onraad rook en de deur gesloten hield. De gewapende en gemaskerde overvallers vluchtten daarop op een klaargezette scooter.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie