Amsterdam omarmt nieuw wietbeleid

AMSTERDAM - Toeristen blijven welkom in Amsterdam nu de wietpas wordt afgeschaft en de gemeenten zelf kunnen beslissen om de identiteit van coffeeshopbezoekers al dan niet te controleren.

De gemeente kan uit de voeten met het nieuwe wietbeleid van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan dinsdag weten.

Van der Laan is blij dat het afstandscriterium voor coffeeshops van de baan is, want 177 van de 223 Amsterdamse coffeeshops bevinden zich binnen een straal van 350 meter rondom basisscholen en middelbare scholen en werden daardoor met sluiting bedreigd.

''Behalve de lusten, omarmen we ook de andere kant van de medaille. Dat betekent dat we met het nieuwe kabinet zij aan zij zullen optrekken bij het aanpakken van de problemen rond coffeeshops en softdrugsgebruik'', zegt de gemeentewoordvoerder.

Utrecht

Het Utrechtse stadsbestuur is heel blij dat de wietpas per direct is afgeschaft. ''Het is goed dat we nu onze eigen maatregelen en handhaving kunnen voeren als het gaat om het coffeeshopbeleid'', liet een woordvoerster van het college van B en W dinsdag weten.

Utrecht verzette zich hevig tegen de invoering van de wietpas. De gemeente werkt aan de oprichting van zogenoemde wietclubs in de stad. Gebruikers kunnen lid worden van zo'n besloten club en daar legaal gekweekte wiet kopen. Een club mag maximaal 100 leden hebben.

Utrecht verwacht voor het eind van het jaar een uitgewerkt plan voor de opening van de eerste club klaar te hebben.

CDA

Het CDA-Tweede-Kamerlid Peter Oskam is ongerust geworden doordat gemeenten zelf hun beleid voor coffeeshops en drugsoverlast kunnen gaan bepalen.

Dat liet hij dinsdag weten. Oskam is bang voor een 'chaos'.

''Alles wat CDA en VVD hebben gedaan om drugs zo veel mogelijk uit het straatbeeld te krijgen, wordt weer teruggedraaid'', aldus Oskam.

''Een coffeeshop naast een school is voor het CDA ondenkbaar. Voor de VVD kennelijk niet meer. Wat ons betreft moet er minimaal 350 meter tussen zitten, zoals minister Opstelten ook altijd heeft gevonden. Coffeeshops die daar niet aan voldoen, moeten dicht''.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie