Hoger beroep strandrellen leidt tot zwaardere straffen

DEN HAAG - Drie van de acht verdachten van de strandrellen in Hoek van Holland die bij het gerechtshof in Den Haag terechtstonden, hebben in hoger beroep een zwaardere straf gekregen.

Het hof heeft dinsdag aan zes verdachten een deels onvoorwaardelijke straf opgelegd; bij de rechtbank in Rotterdam waren dat er nog drie.

Het hof heeft één verdachte vrijgesproken, een andere man moet een taakstraf uitvoeren. De acht werden verdacht van betrokkenheid bij de rellen bij het dancefeest Sunset Grooves op het strand van Hoek van Holland in de nacht van 22 op 23 augustus 2009.

De veroordeelden moeten ook schadevergoeding betalen aan politieagenten die belaagd werden.

Gevangenisstraf

Vier relschoppers hebben een gevangenisstraf gekregen van 4 maanden en daarbij ook nog 4 maanden voorwaardelijk. Aan twee verdachten heeft het hof een half jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk opgelegd.

Sunset Grooves ontaardde in een slagveld tussen hooligans en de politie. Agenten zagen zich zo in het nauw gedreven dat ze uiteindelijk gericht hebben geschoten op de belagers. De 19-jarige Robby van der Leeden werd gedood door een politiekogel.

Het hof: ''Het strandfeest Veronica’s Sunset Grooves is totaal uit de hand gelopen. De groep waarvan de verdachten deel uitmaakten heeft de agenten opgedreven en met verschillende voorwerpen bekogeld. De agenten hebben daarbij voor hun leven gevreesd.'' De rechters van het hof vinden dit zo ernstig dat het drie verdachten zwaarder heeft gestraft.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie