Politie nog in huis verdachte zaak-Vaatstra

OUDWOUDE - De politie is dinsdagmorgen nog in en rond de boerderij van Jasper S. in Oudwoude aanwezig. Hij wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra.

De toegangsweg is in beide richtingen afgesloten. De politie verwacht dat die in de loop van de dag weer wordt vrijgegeven, aldus een woordvoerder dinsdag.

Het doorzoeken van de boerderij is zo goed als klaar. Het is niet de bedoeling dat de politie de woning in de gaten blijft houden. ''We zijn aan het afschalen.''

Wel blijft de politie op afstand een oogje in het zeil houden vanwege ''de verhoogde gevoeligheid''. Eventuele bewaking van de boerderij is een zaak van de gemeente en de familie, aldus de woordvoerder.

De toegangsweg wordt nu bewaakt door een beveiligingsbedrijf. De familie van de verdachte is elders in Nederland ondergebracht op een geheime locatie.

Nieuwe advocaat

S., heeft inmiddels een nieuwe advocaat. Het gaat om de Deventer raadsman Jan Vlug. Vlug was eerder onder meer advocaat van de klusjesman uit de Deventer moordzaak.

Het advocatenkantoor van Vlug bevestigt tegenover NU.nl dat Jasper S. inderdaad de verdachte is in de zaak Vaatstra en dat zij hem vertegenwoordigen. Het Openbaar Ministerie sprak tot nu toe over 'een 45-jarige' en wil tot nu toe geen uitspraken doen over de identiteit van de verdachte.

De Boer

Aanvankelijk kreeg S. de Sneker advocaat Bert de Boer toegewezen. Een verzoek van de verdachte om juridische bijstand werd door het bekende Friese advocatenkantoor Anker&Anker afgewezen.

Reden daarvoor is dat Hans en Wim Anker enkele maanden na het overlijden van Marianne Vaatstra haar ouders hebben bijgestaan. ''Om die reden achten wij ons thans niet vrij om bijstand te verlenen aan de aangehouden verdachte.''

Rechter

De kans dat S. nog dit jaar in het openbaar voor de rechter moet verschijnen, is zo goed als uitgesloten. De verdachte wordt donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

De politie mag een aangehouden verdachte in eerste instantie maximaal zes uur op het bureau vasthouden voor verhoor. In die 6 uur telt de nacht niet mee.

Als het voor het onderzoek nodig is, kan een officier van justitie bevelen dat de verdachte langer moet worden vastgehouden. Dat heet officieel in verzekering stellen. Dat mag (in uitzonderlijke gevallen) oplopen tot maximaal drie dagen en 15 uur. Dat geldt ook voor S.

Pas als het onderzoek is afgerond, begint de rechtbank aan een inhoudelijke zitting. Dat kan in omvangrijke zaken dagen en soms wel weken duren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie